Close

De Dirigent

André Cruz

Lissabon, 1988 - speelt al vanaf zijn vijfde levensjaar piano, maar vanaf zijn negende heeft hij zijn tijd vooral aan solo- en koorzang besteed.

amsterdamse
händel
vereniging

Biografie

 
André studeerde zang aan het conservatorium van Lissabon, en kwam daarna naar Nederland om verder te studeren. In 2016 behaalde hij aan het Utrechts Conservatorium  bij Rob Vermeulen zijn bachelordiploma koordirectie en in 2018 zijn master barokzang bij Rita Dams aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag.
Als zanger is André zeer actief. Internationaal is hij lid, en tevens assistent-dirigent, van het World Choir for Peace en het Chamber Choir of Europe. Met dit laatste koor nam hij in 2017 een CD op  met muziek van Morten Lauridsen (zelf op de piano) voor het label DGG. In Nederland is André lid van o.a. het Laurens Collegium en het Nederlands Kamerkoor. Sinds 2022 heeft hij een vaste aanstelling bij het Groot Omroepkoor. Recent richtte hij zangkwintet het Haags Cantate Consort op.
André trad, hetzij als koorzanger, hetzij als solist, op met vele dirigenten, waaronder Hans Leenders, Gijs Leenaars, Rob Vermeulen, Michel Corboz, Philippe Herreweghe, Ton Koopman, John Elliot Gardiner, Gustavo Dudamel, Harry Christophers, Jonathan Not, Per-Otto Johansson, Kaspars Putniņš, Daniel Reuss, Wiecher Mandemaker en Andreas Küppers.
Sinds mei 2016 is André dirigent van de Amsterdamse Händelvereniging; daarnaast leidt hij ook het kerkelijke koor Church of Our Saviour.