Het Foundling Hospital was in 1739 opgericht door de filantropische zeekapitein Thomas Coram, met steun van een aantal medestanders uit de hogere kringen, die met hem van mening waren dat er iets gedaan moest worden om de hoge kindersterfte in Londen tegen te gaan. Een van de factoren die daaraan bijdroegen was het op straat achterlaten van niet gewenste kinderen, en op deze groep kinderen richtte het kindertehuis zich. Het tehuis was volledig afhankelijk van publieksdonaties en het was dus belangrijk om ervoor te zorgen dat het publiek het tehuis leerde kennen.
De schilder William Hogarth, die medeoprichter en regent van het tehuis was, spande zich hiervoor in, door andere kunstenaars bij het kinderhuis te betrekken. Aanvankelijk beperkte Hogarth zich tot het aanleggen van een schilderijenverzameling, van waaruit hij tentoonstellingen samenstelde in het gebouw van het kinderhuis. Het Foundling Hospital was daarmee waarschijnlijk de eerste galerie in Engeland. In 1749 werd Händel als eerste componist door Hogarth uitgenodigd om een concert te geven ten bate van het kinderhuis. Händel ging daarop in, componeerde een nieuw werk voor de gelegenheid en voerde dit op 27 mei 1749 uit in de kapel van het tehuis, samen met enkele andere werken die hij in de maanden daarvoor had geschreven. Dit concert -een van de eerste voorbeelden van een benefietconcert- was de start van Händels levenslange betrokkenheid bij het tehuis, die ook tot na zijn dood zou voortduren: hij schonk in zijn testament een handgeschreven manuscript van Messiah aan het Foundling Hospital.
Wat maakt een heropvoering van Händels concert in muzikaal opzicht bijzonder?
Het concert dat Händel in 1749 dirigeerde was het eerste concert dat hij ten bate van het Foundling Hospital gaf, en de enige keer dat hij speciaal voor een goed doel een compositie schreef. Het concert als geheel wordt nog regelmatig in Engeland uitgevoerd, maar is in Nederland nog nooit te horen geweest. Ook de meeste programmaonderdelen hoort men in ons land niet vaak:
Het combineren van een concert met het ondersteunen van een relevant maatschappelijk doel
Net als Händel willen wij ons concert ook gebruiken om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor een organisatie die zich sterk maakt voor kansarme kinderen. Voor dit doel hebben wij contact gelegd met de Stichting Leerorkest Nederland. Hun kernactiviteit, het geven van muziek- en samenspeellessen in achterstandswijken, is gericht op het bevorderen van de groei van deze kinderen. Door het leren bespelen van een instrument en daar samen met anderen vorm aan te geven in een orkest krijgen de kinderen de kans zich cognitief, emotioneel en sociaal te ontwikkelen en wordt hen zo een bredere basis gegeven om volwaardig deel te nemen aan de Nederlandse samenleving.
Met ons project willen wij de Stichting Leerorkest Nederland niet alleen financieel ondersteunen, maar ook bekendheid geven bij een breder publiek. Tijdens het concert zal ook door de stichting een bijdrage worden geleverd.
Aanmelden? Dat kan via contactformulier of email naar a.hv@live.nl